Više od 6.000 zahteva za online upis u predškolse ustanove

0

Na nacionalni Portal eUprava (www.euprava.gov.rs), u prvih pet dana od kako je počeo ovogodišnji konkursni rok, pristiglo je više od 6.000 zahteva za upis dece u predškolse ustanove na teritoriji Grada Beograda.

Ubedljivo najviše zahteva 1.186, poslato je sa teritorije Opštine Novi Beograd, zatim sledi Voždovac sa 820 i na trećem mestu je Čukarica sa 751 online prijava. Beogradska opština u kojoj je ova e-usluga najmanje korišćena je Sopot, sa devet poslatih zahteva.

“Očekujemo da će se u ovoj nedelji uključiti roditelji iz velikih beogradskih opština, kao što su Savski venac, Vračar i Stari grad, gde nam se čini da broj zahteva pristigao preko Portala ne odgovara broju stanovnika“, izjavio je Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

On je dodao i da prvi dani online upisa protiču bez većih problema i da složeni sistem prijave koji ukršta podatke iz nekoliko različitih baza državnih institucija i pored velikog broja prijava, funkcioniše bez zastoja.

„Broj roditelja koji nije mogao samostalno da podnese zahtev i koji se zaposlenima u Direkciji obratio za pomoć, u ovom času je na nivou statističke greške i iznosi manje od 0.5 odsto. U najvećem broju ovih slučajeva problem bio u pogrešno unetim podacima – najčešće matičnim brojevima“, istakao je on.

Kako Stojanović napominje korisnici koji su poslali online prijavu putem Nacionalnog portala eUprava i dobili povratnu informaciju da je ona poslata, nemaju razloga za brigu. Njihovi zahtevi prosleđeni su nadležnim predškolskim ustanovama, a zavodni brojevi će im biti dodeljeni u najkraćem mogućem roku koji u o ovom trenutku iznosi oko 24 sata.

Podsećamo da je ova e-usluga u prošlogodišnjem konkursnom roku dva puta unapređena, tako da je sada dostupna nezaposlenima i roditeljima koji nisu državljani Republike Srbije. Od prošle nedelje zahtev je moguće podneti i za predškolske ustanove iz Sremske Mitrovice, a od danas i sa teritorije Šapca.

Direkcija za elektronsku upravu apeluje na roditelje da ne opterećuju šaltere, uštede svoje vreme, i da komfornije i jednostavnije – preko nacionalnog Portala eUprava proslede zahteve za upis. Podsećamo da je u prošlogodišnjem konkurnom roku svih 10.000 prijava prosleđeno nadležnim predškolskim institucijama. Složeni sistem eVrtića u međuvremenu je dodatno unapređen, a kapaciteti Direkcije su pojačani, što garantuje da će i u ovom konkurnom roku sve prijave podnete preko Portala ući u redovan sistem upisa.

KAKO DA ZNATE DA JE VAŠA PRIJAVA PROSLEĐENA NADLEŽNOJ PREDŠKOLSKOJ USTANOVI?

1. Nakon što roditelji unesu tražene podatke, sistem će proveriti matične brojeve članova porodice. Ukoliko podaci nisu tačni, online prijava neće biti moguća.
2. Ukoliko su pak uneti podaci tačni – prijava će u sledećem koraku biti prosleđena u nadležnu predškolsku ustanovu. Važno je napomenuti da onoga časa kada roditelji sa našeg portala proslede prijavu, ona u roku od nekoliko sekundi stiže u predškolsku ustanovu. Tog časa na nalogu portala mogu da vide status prijave “poslata”.
3. Kada prijava sa našeg portala pristigne u nadležnu predškolsku ustanovu, u nadležnosti je Grada Beograda i teče svojim uobičajenim tokom. To znači da je zatim obrađuju zaposleni u predškolskim ustanovama, nakon čega korisnici portala vide dodeljeni zavedbeni broj.
4. Od tog momenta se čeka odluka Upisne komisije koja počinje sa radom nakon završetka konkursa. Ukoliko je neophodno da roditelji dopune prijavu ili se pojave u predškolskoj ustanovi, biće obavešteni i preko portala i putem telefonskog broja koji su ostavili u prijavi.

Direkcija za elektronsku upravu apeluje na korisnike da prilikom online upisa ne žure i pažljivo popune sva polja, a posebno polje za matične brojeve i napominje da roditelji koji su poslali online prijavu putem Nacionalnog portala eUprava i dobili povratnu informaciju da je ona poslata, nemaju razloga za brigu.

Share.